Chocoladevergiftiging

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat nu?

Chocolade, een lekkernij voor ons en ook uw hond (of kat) vindt dit vast lekker. Wist u echter dat chocolade erg giftig is voor honden? Dit komt door de stof theobromine. Niet alle chocolade is giftig; witte chocolade bevat geen theobromine en is dus niet giftig. In het algemeen geldt dat hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger het is.

Symptomen:

Meestal treden de eerste symptomen 1 tot 4 uur na inname op, maar soms duurt het wat langer, bijv. als ook de verpakking mee opgegeten is. Een hond zal gaan braken en diarree krijgen. Ook zien we dat ze meer gaan drinken en plassen. Bij erge vergiftigingen wordt de hond onrustig, kunnen spiertrillingen, hartkloppingen en epileptische aanvallen optreden. In een verder stadium kan er een tekort aan kalium in het bloed ontstaan en door het hoge vetgehalte kan de alvleesklier gaan ontsteken. Helaas kan een hond komen te overlijden aan een chocoladevergiftiging.

Hoeveel chocolade is giftig?

Dit wisselt erg per hond. Bij een hond van 10 kg kan een hoeveelheid van 20 gram al klachten geven. Nogmaals geldt; hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe giftiger. Bel in alle gevallen zo snel mogelijk de dierenarts.

Behandeling

De dierenarts zal uw hond, indien het niet langer dan 4-6 uur geleden is dat de chocolade is genuttigd, laten braken. Probeer dit niet zelf door zout in de bek te doen, dit kan leiden tot zoutvergiftiging. Soms is het nodig om de maag te spoelen. Verder wordt er symptomatisch behandeld.

Prognose

Bij snel ingrijpen is de prognose gunstig. Bij inname van grote hoeveelheden donkere chocolade kan het echter levensbedreigend zijn. Bel altijd, ook ’s nachts of in het weekend, de dierenarts, zodat er tijdig ingegrepen kan worden.

Voor meer informatie kunt u altijd bellen met de praktijk.