Nieuws van uw dierenarts

Sinds kort bij ons verkrijgbaar, Health Petfood.
De gezonde voeding voor uw hond.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze kliniek of klik op onderstaand afbeelding.


Nieuwe wet op privacy

Op 25 mei 2018 treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voor de gehele Europese Unie in werking. Dit heeft ook invloed op uw persoonlijke data als klant van onze kliniek.

Dierenkliniek Waalre’s privacybeleid wordt voorafgaand aan 25 mei geüpdated om aan deze nieuwe wetgeving te voldoen. Om u van dienst te kunnen blijven, is onze kliniek verplicht om toestemming aan u te vragen voor specifieke vernieuwingen/aanpassingen.

Als we geen toestemming van u krijgen om uw data te verwerken volgens de richtlijnen van onze Algemene Voorwaarden en ons vernieuwde Privacybeleid of geen toestemming krijgen om uw gegevens te delen met onze externe collegae, die alleen verstrekt wordt als dit noodzakelijk is voor onze dienstverlening aan u, kunnen we u niet langer met onze diensten ondersteunen.

Voor ons nieuwe privacybeleid klik hier.


Nieuwe collega

Tot onze grote spijt heeft onze dierenarts Jolanda Heerings te kennen gegeven haar parttime functie bij ons te zullen verruilen voor een uitbreiding van haar werkzaamheden in Heeze.

Per 1 maart zal zij worden opgevolgd door Audrey Bruijns. Audrey heeft inmiddels 6 jaar ervaring als gezelschapsdierenarts in diverse prakijken in binnen en buitenland.

U kunt haar op dinsdag en vrijdag bij ons in de praktijk treffen.

Wij willen Jolanda natuurlijk heel hartelijk bedanken voor haar trouwe toegewijde inzet en collegialiteit. We zullen haar zeker gaan missen.

Tegelijk zijn we ervan overtuigd in Audrey een waardig, betrokken en ervaren collega te hebben gevonden.

Op deze plaats wensen we haar heel veel succes en plezier toe in haar nieuwe werkomgeving bij Dierenkliniek Waalre.


 Vakantiekriebels …

Indien u uw huisdier meeneemt op vakantie denkt u dan aan de volgende punten:

 Wettelijk verplicht zijn:

 • Een officieel Europees dierenpaspoort
 • Een geldige enting tegen hondsdolheid (Rabiës): deze enting is VERPLICHT indien u over de Nederlandse grens reist. De Rabiës vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vakantie toegediend zijn. Vergeet de Rabiës penning niet!
 • Een chip: de barcode sticker moet in het paspoort staan en de datum wanneer de chip geplaatst is. Een tatoeage voldoet niet meer per juli 2011. Bovendien moeten de adres- en diergegevens kloppen. U kunt op chipnummer.nl zien of uw huisdier ook geregistreerd staat in een data bank. Indien dit niet het geval is, kunt u dit alsnog doen via www.ndg.nl.

Aparte landen:
Voor reizen naar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Finland en Malta moet het dier 24 – 120 uur voor uw vertrek door ons worden gezien om klinisch te worden gekeurd en te worden behandeld tegen lintworm. Dit dient te worden afgetekend in het paspoort. Tekenpreventie is aan te raden, maar ook verplicht voor Cyprus: hier dient 24-48 uur voor vertrek door de dierenarts preventie tegen wormen en teken toegediend te zijn.

Er zijn landen binnen de EU, maar zeker buiten de EU (ook binnen Europa!), waar aanvullende eisen gesteld zijn, zoals een bloedtest voor de rabiëstiter, legalisering of gezondheidscertificaat. Daarom is het verstandig om als u besluit naar het buitenland te reizen met uw huisdier, tijdig met ons contact hierover op te nemen (minimaal 10 maanden voor vertrek, ivm afnemen bloedtest voor rabiës).

Een aantal landen (Duitsland) heeft speciale eisen over veiligheid in de auto (hondengordel, reiskennel), honden aangelijnd of gemuilkorfd houden. Een aantal landen, zoals Frankrijk, Spanje, Denemarken en Noorwegen, heeft een vergunning verplicht gesteld voor honden die deze landen als ‘gevaarlijk’ zien, zoals Dogo Argentino, Pittbull, Rottweiler en Amerikaanse Staffordshire Terriër!

Het is belangrijk om de informatie op de LICG-website (zie hieronder) en bij de ambassade van het land goed door te nemen. U mag ook ons bellen voor de recente regelgeving in het land waar u heen gaat.

DE MEEST VOORKOMENDE ZIEKTEN

Door teken wordt de ziekte van Lyme overgebracht. Deze ziektes kunnen ook worden overgebracht in Nederland, dus een goede tekenpreventie een keer per maand is in ieder land belangrijk.

Vossen in met name Centraal-Europa brengen de Vossenlintworm Echinococcus over. Sinds de afgelopen jaren is er ook een toename van besmettingsrisico in delen van Zuid-Limburg en Oost-Groningen. Belangrijk is dan om extra te ontwormen tegen de lintworm met behulp van een tablet.

Ten zuiden van de lijn Parijs – Milaan (enkele gevallen gemeld boven deze lijn) heersen een aantal ziekten die in Nederland nog niet zo vaak voorkomen.

De belangrijkste zijn Babesiose, Ehrlichiose, Leishmaniase en Hartworm. De eerste twee worden door teken overgebracht. Leishmania wordt door zandvliegen overgebracht. En de hartworm door muggen. Deze ziekten kunnen dodelijk zijn.

Bescherming tegen parasieten bij de hond (info voor kat neem contact op met de kliniek):

 

In Nederland (en Centraal Europa):

 • Milpro® tabletten 4x per jaar werken goed bij alle vaak voorkomende wormen, inclusief de Vossenlintworm (maandelijks indien naar Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Centraal Europa).
 • De Advantix® pipetten 1x per 4 weken (geen preventie voor zandvliegen noodzakelijk) beschermen uw hond tegen vlooien en teken. 
 • De Seresto®  halsband werkt 8 maanden tegen vlooien en teken.
 • Bravecto® tabletten werken 3 maanden tegen vlooien en teken.
 • Eventueel kunt u uw hond tegen de ziekte van Lyme laten vaccineren als extra bescherming naast de parasietenbescherming, zie onze website.

Ten zuiden van de lijn Parijs-Milaan:

 • De Advantix® pipetten beschermen uw hond tegen vlooien, teken, hartwormmuggen en zandvliegen. Voor een optimale bescherming  in het buitenland, wordt de eerste pipet minimaal 2 dagen voor vertrek toegediend, en daarna iedere 3 weken herhaald tot terugkeer in Nederland. Bij thuiskomst en 28 dagen erna dienen Milpro® tabletten toegediend te worden voor eventueel toch een besmetting door de hartwormmug. (Indien langer dan 4 weken op vakantie, dan iedere 4 weken Milpro® tabletten tm maand na thuiskomst)
 • (Eventueel kunt u uw hond tegen Babesiose laten ‘inenten’. Dit moet na drie weken worden herhaald. De bescherming is niet volledig, maar eventuele  ziekteverschijnselen zullen minder heftig zijn.)
 • Een alternatief is de Scalibor® band. Deze werkt ook afwerend (repellent) tegen teken, zandvliegen en de mug die hartworm overbrengt, gedurende 6 maanden, hij werkt 3 maanden tegen vlooien. Ook dan bij thuiskomst en 28 dagen erna Milpro® tabletten toedienen.  (Indien langer dan 4 weken op vakantie, dan iedere 4 weken Milpro® tabletten tm maand na thuiskomst)

 Controleer uw huisdier daarnaast dagelijks op teken en verwijder een ‘verdwaalde’ teek met een tekenpincet (zonder bedwelming zoals zeep of betadine, met een draaiende beweging, NIET trekken, na het verwijderen kunt u het wondje wel ontsmetten).

DE REIS ZELF:

Reisziekte

Cerenia® tabletten zijn speciaal voor dit doel geregistreerd en zijn makkelijk in te geven tussen 1 en 10 uur voor aanvang van de reis. Ze werken tot 12 uur tegen reisziekte. U kunt de tablet tegelijk met een kleine portie voer geven, zodat de maag bij aanvang van de reis niet helemaal leeg is.

Oververhitting

Dit is een reëel gevaar bij reizen met dieren, vanwege hun gebrekkige warmte afgifte.

Zorg voor voldoende ventilatie, drinkwater en niet te kleine of benauwde kooien.

Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen of onze kliniek bezoeken. U kunt bovendien de volgende website raadplegen: www.licg.nl (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren).

Prettige vakantie gewenst voor u en uw huisdier!
Namens het team van Dierenkliniek Waalre